Glädjen med fjärrlån

IMG_0254

Den här boken hämtade jag på stadsbiblioteket idag. Ett fjärrlån från Riksdagsbiblioteket i Stockholm. Jag beställde den på nätet och några dagar senare fick jag ett e-postmeddelande att den fanns på plats bakom fackboksdisken här i Lund.

Snart kanske den här servicen inte behövs mer, när alla böcker är digitala (och Google äger rättigheterna?). Men ännu är det en fin och behövlig tjänst, folkhemsaktig i sin intention. Och därför obsolet.

Bibliotekarien upplyste mig om de särskilda regler som gäller för fjärrlån från  Riksdagsbiblioteket. Lånetiden är som vanligt tre veckor, men om en riksdagsperson behöver boken innan dess är jag skyldig att OMEDELBART lämna tillbaka den!

Det vore roligt om det hände. Att någon riksdagsledamot blev akut intresserad av Flora Sandes, den enda brittiska kvinna som tog värvning som soldat i första världskriget. Och funderade över det faktum att hon var så ensam – bara 0,1 procent av 1900-talets alla soldater var kvinnor.

Egentligen är det ju det som är märkvärdigt, snarare än att just Flora bestämde sig för att strida för sitt land, och dessutom gillade det.

Vill någon riksdagsperson fundera på det i dessa försvarspolitiskt intressanta dagar så ska jag genast återlämna boken, promise.