Unika Berlinbilder

65 år efter andra världskriget slut har en samling bortglömda bilder från Berlin 1945 samlats i en bok. Fotografierna, tagna av ryska fotografer, har i decennier legat bortglömda i ett förlagsarkiv vid Alexanderplatz. Spiegel Online har ett reportage om boken och ett fotogalleri. Se det här.

Bilderna är tagna veckorna efter den tyska kapitulationen i maj -45. Berlin är en förstörd stad, människorna svälter, en bild visar hur hungrande skär kött ur ett hästkadaver. Det stolta Tredje riket är i trasor. På andra ställen i den tyska maktsfären har koncentrationsläger just befriats och visat upp helvetet på jorden. Lik ligger i rännstenarna på Berlins gator, samtidigt håller de ryska soldaterna poesiuppläsning. En vardaglighet gör sig synlig, en flicka pausar med sin sparkcykel, en kvinna vattnar blommor. Det är en vändpunkt trots allt.

Andra världskriget är så uttjatat, samtidigt, varje gång man kommer under ytan blir man berörd. Nej allt var inte vitt och svart då heller, bara grått.

En av de mest spektakulära bilderna i galleriet visar en närbild på en död kropp. En mörk man med mustasch. Det fanns flera sådana i samlingen på Alexanderplatz. Troligen är bilderna på den döde Hitler fejk, en del av sovjetisk propaganda.

Lämna ett svar