En toppendag om kvinnors historia på Folkhemmet!

Föredrag om ”vanartiga” flickor på skyddshem under första halvan av 1900-talet, om trädgårdsmästarinnornas kamp för att få utöva sitt yrke och om fabriksarbeterskorna under den tidiga industrialismen i Sverige. Dessutom musik från bortglömda kvinnliga musikskapare, nyskrivna monologer som lyfter fram tre kvinnor ur andra världskrigets dolda historia. Och sist men inte minst, en visning av Östra Hoby medeltida kyrka som ligger precis intill Folkhemmet och har mycket intressant kvinnohistoria att bjuda på.

Det var, förutom bokbord med bland andra Charlotte Kronlund och Anna Lancing, vad vi bjöd på lördagen den 4 november på Folkhemmet i Östra Hoby på Österlen.

Dagen, som arrangerades med stöd av Vuxenskolan Simrishamn, blev fullbokad och publiken var toppen: intresserad och engagerad. Det blev några timmar av varm gemenskap och glädje, trots ofta allvarliga ämnen och en omvärld som känns mörk.

Skådespelaren Beatrice Järås Landgren framför nyskrivna monologer utifrån min bok Glömda soldater. De kvinnor som kommer till tals i ”Soldatmonologer” är stridspiloten Nadja Popova, sjuksköterskan Frances Slanger och fältlottan Maija Kitunen.
Riksspelmansduon Anna Rynefors och Miriam Andersén pratade om och spelade musik av kvinnliga skånska musikskapare. Deras instrument var fiol, flöjt, luta, träskofiol och säckpipa. Samt sång!
Kö till den veganska lunchen!
Utdrivningen ur paradiset. Takmålning i Östra Hoby kyrka.
Trädgårdshistoriker Boel Nordgren pratade om svenska kvinnors väg för att bli trädgårdsproffs. Boel har skrivit boken Trädgårdsmästarinnor – hundra år av kamp för jämställd trädgårdsutbildning tillsammans med Inger Olausson. Fotografiet är från Stora Boråkras arkiv.
Tack från Louise och Anna till alla medverkande: Beatrice Järås Landgren, Miriam Andersén, Anna Rynefors,Anna Lancing, Charlotte Kronlund och Boel Nordgren.