Om spellistan till Glömda soldater

Låtar som anknyter till kommande boken Glömda soldater – kvinnorna i andra världskriget (Historiska Media 2022). Listan finns på Spotify och här nedan skriver jag lite mer om några av dem.

”Moon over Burma” är ledmotivet ur filmen med samma namn där Dorothy Lamour spelar en av huvudrollerna. Thelma Sanders, en av huvudpersonerna i Glömda soldater, hör radioprofilen Bert Parks sjunga den när han besöker militärbasen i indiska Ramgarh. Parks är officer i Special Service och ska göra en film om de amerikanska truppernas liv i Indien.

Folkmusikern Woody Guthrie var medlem i det amerikanska kommunistpartiet och skrev låten ”Miss Pavlichenko” till den sovjetiska prickskytten Ludmila Pavlitjenkos ära. Hon hade turnerat i USA och talat inför folkmassor för att skapa engagemang för Sovjetunionens kamp hos det allierade landet i väst. Refrängen lyder:

Fell by your gun,

Fell by your gun, yes, 

For more than three hundred nazis fell by your gun

”Zog Nit Keynmol” (Säg aldrig) är en sång från albumet Partisans of Vilna, som är soundtracket till filmen med samma namn. Sångerna på jiddisch beskriver den judiska kampen mot tyskarna i Vilnius under kriget. En tredjedel av stadens invånare var judar före kriget. Efter kriget fanns nästan inga kvar – omkring 90 procent av Litauens judar förintades.

Evelyn (egentligen Eva-Susanne) Künneke (1921–2001) var en tysk dansare, skådespelare och sångerska. En av hennes fans var Adolf Hitler, och de första krigsåren underhöll hon ofta trupperna på både öst- och västfronten. 1944 anklagades hon för defaitism efter att ha spridit negativa (sanna) nyheter om kriget och hamnade ute i kylan. Hon fängslades men släpptes efter att filmmakaren Leni Riefenstahl ingripit. Künneke sjunger här sin hit ”Sing Nachtigall Sing”.

”Säkkijärven polkka” är en finsk folkmelodi som spelades in för dragspel 1928. Under vinterkriget blev den mycket populär och när kriget var slut – och Säkkijärvi över gått till Sovjetunionen – sattes text till melodin. Låten fick legendstatus under fortsättningskriget då den spelades oavbrutet på radion för att störa ut sovjetiska försök att detonera bomber i det av finländarna nu intagna Viborg.

Frøslev var ett interneringsläger nära danska Padborg, strax intill gränsen mot Tyskland. Det tillkom på danskt initiativ för att förhindra att nazisterna skulle skicka motståndsfolk till tyska läger. Karen Brieg, som skrev musiken till ”Frøslev March”, var lärare i piano vid Kungliga musikkonservatoriet i Århus och tillbringade flera månader inspärrad i Frøslev. Musiken komponerades till dikten ”Trodsig sang”, skriven av en annan motståndsperson, Rigmor Agnete Dokker. Karen var medlem i samma danska motståndsgrupp som Hedda Lundh, en av huvudpersonerna i Glömda soldater.    

”Holocaust Decalogue 8” är musik skriven till Krzysztof Kieslowskis film Dekalogen: 8, där en Förintelseöverlevare konfronterar en professor i etik som under kriget vägrade hjälpa henne. 

Den 18 februari 1943 lämnade trupptransportfartyget USS Monticello Fremantle i Astralien med en av huvudpersonerna i Glömda soldater, Thelma Sanders, ombord. På kajen stod en militärorkester i blå uniformer och spelade den klassiska farvälsången ”Auld Lang Syne”När fartyget lade ut och hamnen försvann fyllde Thelma sina lungor med luft och sjöng:  

Should Old Acquaintance be forgot,
and never thought upon;
The flames of Love extinguished,
and fully past and gone:
Is thy sweet Heart now grown so cold,
that loving Breast of thine;
That thou canst never once reflect
On old long syne

“Silmien Välin” (Mitt mellan ögonen) är en krigstidskuplett skriven av Reino Palmroth. Melodin är den traditionella polkan ”Sons of Karelia” och låten är en av de mest kända finska propagandalåtarna från andra världskriget, som hjälpte till att lyfta kämpaglöden mot fienden. 

The Glenn Miller Orchestra var det mest populära storbandet i USA under kriget. 1942 gav trombonisten Miller upp sin civila karriär för att starta Glenn Miller Army Air Force Band. Själv utnämndes han till specialofficer. I december 1944 var han på väg från England till Paris när planet han färdades i försvann över Engelska Kanalen. Det har aldrig återfunnits. ”Moonlight Serenade” släpptes 1944.