Gee! I wish I were a Man – eller…

Rekryteringsaffisch av Howard Chandler Christy.
Rekryteringsaffisch av Howard Chandler Christy.

1917 gick Bernice Smith förbi ett värvningskontor för den amerikanska flottan i Los Angeles. USA hade just gått med i första världskriget och många män köade utanför för att anmäla sig.

Precis som dessa killar kände hon suget efter äventyr, eller kanske en patriotisk plikt att tjäna sitt land. Hursomhelst utropade Bernice Smith: ”Gee! I wish I were a man, I’d join the navy!”

Intill henne stod en av USA:s mest kända illustratörer, Howard Chandler Christy. Han gjorde en värvningaffisch för flottan med en bild av Bernice klädd som matros och hennes citat. Därmed blev Smiths ord historiska.

Tanken bakom kampanjen var egentligen inte att kvinnor skulle joina militären utan att män skulle skämmas om de inte gjorde det. Det var en välkänd taktik under första världskriget. Ingenting är lika effektivt som att spela på kön i krigiska sammanhang.

Bernice Smith lyckades ändå ta värvning i flottan, som första kvinna i Kalifornien. Hon tjänstgjorde som yeoman med kontorsuppgifter och stannade i tre år. Under andra världskriget försökte Bernice ta värvning igen, men flottan tyckte att hon var för gammal.

Då gick hon till armén istället.

Bernice Smith blev 92 år gammal. De sista åren ville hon inte prata om den berömda affischen. I en tidningsartikel hade det påpekats att om postern aldrig gjorts så hade kanske några amerikanska liv – fäders, söners – sparats.

Om Bernice Smith verkligen varit man så hade hon kanske fått ett betydligt kortare liv. Hade det varit värt det?

Följ mitt konto om kvinnor och krig på instagram: @warladies