När Stig Lindberg bodde i Jönköping

Ernst Herman Skölds namn finns mitt i listan.

Just nu arbetar jag med en artikel om Stig Lindbergs olika hem. Han har inte bott på så värst många ställen, men en adress som gäckat mig lite är den i Jönköping. Här stannade ju Stig bara en kort tid, hösten 1934 och våren 1935. Han var då inneboende hos sin syster Gunvor, som 1933 gift sig med Ernst Sköld. I Jönköping avslutade han sista årskursen i realskolan, vilket jag skriver om i min biografi över Stig.

I lysnings- och vigselboken, som jag idag kollat genom ArkivDigital (på Lunds stadsbiblioteks släktforskardator), anges Ernst Sköld som ”assistent” och Gunvor som telefonist.

Jag kan inte det här med släktforskning något vidare, men lyckades till sist trassla mig fram till att paret år 1934 bodde i kvarteret Lampan 7 – troligen på Bellmansgatan 6. Och att de året därpå, 1935, flyttade till Brahegatan 9.

Slutsatsen måste då bli att Stig Lindberg antingen bodde på båda dessa adresser eller enbart på Bellmansgatan.

Adressuppgifterna har jag hittat i fastighetslängderna.

Nu undrar jag bara hur och om de går att säkerställa? Det finns, vad jag förstår, ingen församlingsbok för året 1935 för den församling som Ernst och Gunvor Sköld tillhörde.

Förresten: Gunvor Skölds namn nämns inte i fastighetslängden utan bara Ernsts.

Googlade genast på begreppet ”feministisk släktforskning” men fick ingen träff.

Hursomhelst: hösten 1935 dog Stigs far Helof och Stig Lindberg gav sig av till Stockholm för att börja ett nytt liv på Gustavsberg.

 

 

Lämna ett svar