En eftermiddag om kvinnohistoria – och kaffe med dopp

Den 12 april var det dags för mitt och Louise Lindbloms tredje kvinnohistoriska evenemang. Denna gång var vi åter tillbaka på fina Folkhemmet i Östra Hoby på Österlen.

Eftermiddagens tema var ”Kakor, konjak och Key” och utgångspunkten Louises föredrag om Ellen Key och hennes älskade Strand som hon lät bygga 1910–11 på sluttningarna vid Vättern. En av de underbaraste platser som finns om ni frågar mig, och under Keys levnad en knutpunkt för intellektuella.

”Vänner” av Hanna Pauli visar Ellen Key som läser högt i kretsen av sina trogna.

Louise, som just nu håller på med en bok om Keys hem och trädgård, pratade om Ellens tankar kring sin drömbostad, vem hon bjöd in till sina samkväm och vilka recept hennes trogna hushållerska Malin Blomsterberg tillagade. Efter Ellen Leys död övergick Strand till en stiftelse som bjöd in kroppsarbetande kvinnor till några veckors vila.

Louise berättar om Ellen Key inför ett fullsatt Folkhemmet.
Damkören Quinntetten!
Nybakad kardemummakrans.

Sedan bjöd vi på musik med Österlenbaserade damkören Quinntetten, därefter kaffe, hembakade kakor och konjak (som Ellen Key då och då serverade sina Sankt Bernhardshundar som skydd för valpsjuka!)

Som sista programpunkt pratade jag om kaffekultur och kaffehistoria, inte minst det viktiga kafferepet som historiskt varit ett sätt för kvinnor att umgås utan stök från män och barn. Jag berättade också om kaffehandlerskan och -entreprenören Maria Zoéga, som tillsammans med sin make Carlos byggde upp Sydsveriges största kaffeimperium.

Maria Zoéga (1860–1940).
Jag pratar om kaffets historia.
Utställning av gamla och nyare kokböcker (och en lp).
Folkhemmet i Östra Hoby, tidigare skola och församlingshem.

Konceptet ”En dag om kvinnohistoria” finns på Facebook.

Det går utmärkt att kontakta oss om ni vill att vi ska arrangera ett kvinnohistoriskt event på er plats eller ort!